Het uitblijven van een oplossing voor het Griekse schuldenprobleem zorgde voor onzekerheid onder beleggers. Op Beursplein 5 ging TNT in de uitverkoop na tegenvallende vooruitzichten en noteerde de AEX-Index dinsdagochtend lager.

De Europese aandelenbeurzen wisten dinsdagmiddag overwegend de eerdere verliezen weg te werken. De aanvankelijke nervositeit over het uitblijven van een oplossing voor het Griekse schuldenprobleem leek gedurende de dag weer weg te ebben.

“De verliezen op de beurzen vallen nog mee. Je ziet dat er toch partijen zijn die de koersdalingen gebruiken om posities in te nemen. Het Griekse spel wordt hard gespeeld, maar we hebben nog een paar dagen om een deal te bereiken. In Amsterdam kent de markt geen genade met TNT. De teleurstellende boodschap van het bedrijf wordt hard afgestraft”, aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag een fractie hoger op 463,01 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 694,26 punten.

De beurs in Frankfurt daalde 0,2 procent en de hoofdindex in Parijs bleef vrijwel onveranderd. De FTSE in Londen noteerde 0,4 procent in de plus.

De beurs in Athene daalde 2,1 procent, na de patstelling in de Griekse schuldenkwestie. De eurolanden willen een verlenging van het huidige leningenprogramma. Griekenland wil echter niets met het huidige pakket te maken hebben en noemt de eisen van de eurolanden onacceptabel.

Duitse beleggers optimistisch

Het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie is in februari verder toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die het toonaangevende Duitse onderzoeksbureau ZEW dinsdag bekendmaakte.

Het toegenomen vertrouwen werd door ZEW toegeschreven aan de steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). Ook zorgde de economische groei in het vierde kwartaal van 2014 voor optimisme. De vertrouwensindex van het ZEW, die de verwachtingen voor de komende zes maanden weergeeft, steeg van 48,4 in januari naar 53 deze maand. Daarmee bereikte de graadmeter het hoogste niveau in een jaar.

De stijging was wel iets minder sterk dan economen in doorsnee hadden verwacht. Het vertrouwen werd onder meer gedrukt door de spanningen in Oekraïne en de 'ramkoers' van de nieuwe Griekse regering met Europa.

TNT verliest 11 procent

In de AEX raakte TNT bijna 11 procent aan beurswaarde kwijt. Beleggers en analisten waren teleurgesteld in de doelen die het koeriersbedrijf presenteerde voor de komende jaren.

De dienstverleners aan de oliesector profiteerden daarentegen van het aanhoudende herstel van de olieprijzen. Fugro en SBM Offshore waren daardoor de sterkste stijgers onder de Amsterdamse hoofdfondsen met winsten van 3,7 en 1,7 procent.

Telefónica daalde 1,1 procent in Madrid. De Spaanse telecomaanbieder heeft miljarden afgeschreven op zijn bezittingen in Venezuela, vanwege de enorme waardevermindering van de Venezolaanse munt bolivar.

In Lissabon maakte BPI een koerssprong van bijna 26 procent. De Spaanse Caixabank (min 1,5 procent), die al een belang van ruim 44 procent in BPI heeft, wil de Portugese bank volledig inlijven.

De euro bleef vrijwel onveranderd op 1,1389 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 53,19 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent meer, op 61,94 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl